Geschiedenis Tapak Suci - Tapak Suci Almere Syams

TAPAK SUCI ALMERE
Ga naar de inhoud

Geschiedenis Tapak Suci

De stijl Tapak Suci
De geschiedenis van Tapak Suci begint bij drie mannen
De geschiedenis van Tapak Suci begint bij drie mannen die bij de Pencak Silat school (perguruan) Banjaran trainden:

Abu Amar
Boerhan
Busyro

Omdat deze drie mannen in Kauman woonden (een district/wijk in Yogyakarta) heette de Pencak Silat school die zij gezamenlijk oprichtten Perguruan Cikauman. Bij deze school trainden twee broers, namelijk A. Dimyati en M. Wahib. Zij ondergingen dagelijks een intensieve training gedurende een periode van negen volle maanden. Na de negen maanden, nadat zij gekwalificeerd waren bevonden door hun leraar, zijn beide broers zich verder gaan verdiepen in de vechtkunst Pencak Silat.

Een zoektocht naar kennis
In deze tijd van verdieping in de vechtkunst Pencak Silat is de oudste broer A. Dimyati een zoektocht naar kennis begonnen in het westen van Java. Uiteindelijk kwam hij terecht in het gebied van de Pencak Silat stijlen: Cikalong, Cimandé en Banten op West Java (Jawa-Barat).
Gedurende drie lange jaren heeft A. Dimyati zich dag in en dag uit weten te bekwamen in deze verschillende Pencak Silat stijlen. In diezelfde tijd maakte de jongere broer M. Wahib, gedurende vijf jaren zijn zoektocht over de eilanden Java en Madura. Hierbij specialiseerde hij zich in Kuntaw (Indonesische Kung-Fu) en Rawean.

De daadwerkelijke oprichting van Tapak Suci
Na hun terugkomst, richtten de twee broers de Pencak Silat school Siroman op wat een combinatie was van alle Pencak Silat stijlen waarin de broers getraind hadden. Bij deze school trainde een man Djarnawi Hadikusuma genaamd (hij werd later de voorzitter van Tapak Suci tot zijn dood in 1993). Gezamenlijk richtten M. Wahib, A. Dimyati en Djarnawi Hadikusuma de Pencak Silat school Kasegu op. In deze school trainde een andere man Barie Irsyad genaamd. Op 31 juli 1963, om 8 uur 's avonds, richtten de volgende personen de Pencak Silat school en stijl Tapak Suci op:

M. Wahib
A. Dimyati
Djarnawi Hadikusuma
Barie Irsyad

In korte tijd is Tapak Suci, met alleen al in Indonesië een half miljoen beoefenaars, uitgegroeid tot één van de grootste stijlgroepen van Pencak Silat.

Het religieus aspect van Tapak Suci
In Indonesië is de stijl Tapak Suci onderdeel van een Islamitische organisatie genaamd 'Putera Muhammadiyah'. Nederland is echter niet gebonden aan deze verbintenis en Tapak Suci Nederland stelt dan ook geen eisen aan geloofsovertuigingen van haar leden. De scholen Tapak Suci in Nederland hebben dan ook geen embleem van de Putera Muhammadyah op het uniform, tenzij de deelnemer zelf aangeeft deze te willen dragen. Wil je meer weten over de islam? Klik dan hier.
CONTACT & INFORMATIE:
TEL: 06 - 14 89 51 22
KVK: 52640574
IBAN: NL55 INGB 0005 7354 16
t.n.v. A. Syams te Almere

KvK-nr: 52640574
IBAN: NL55 INGB 0005 7354 16 t.n.v. A. Syams - te Almere
Terug naar de inhoud